Biografie

 

Monir Goran is geboren in 1975 in Kirkuk in Koerdistan Irak. Van jongs af aan speelt hij ud (Arabische luit) en gitaar. Hij is opgegroeid met Koerdische muziek en heeft zichzelf ud en gitaar leren spelen. Hij werkte met de band ‘Al-Nagam-Asiel’ en trad regelmatig op tijdens festivals in Amman en Zerkah in Jordanië. Monir behoort tot een zeer unieke en moderne school van ud-spelen. Zijn muziek komt uit het hart en is gebaseerd op muzikale thema’s die afkomstig zijn uit het erfgoed van de Koerdische maqam. Door de kunst van het improviseren (taqasim) creëert hij nieuwe muzikale vormen. Hij verliet zijn land en sindsdien geeft hij concerten over de hele wereld. Monir Goran treedt niet alleen als solist op, maar maakt ook deel uit van verschillende ensembles. In Nederland heeft hij regelmatig gespeeld op festivals en podia zoals Rasa, Paradiso, Dunja-festival, Mondiaal-festival en het Globle Village Festival. Eind 2010 heef hij een cd uitgebracht voor piano, klarinet en ud: “Onder een andere hemel”. Zijn composities zijn een mix van westerse klanken en oosterse melodieën in minimalistische vorm. Zijn muzikale visie is gebaseerd op het tot stand brengen van een verbinding tussen verschillende culturen en het creëren van nieuwe muzikale klanken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑